בדיקת קורונה מהירה ומדוייקת, 5 יחידות באריזה  |  הזמנת פריט שאינו באתר  |  סדנת הרזיה אישית  |  בעיות "נשיות"  |  Isatis Spray – טיפול סיני בגרון להקלה מיידית  |  הפרעות עיכול  |  ניקוי כבד  |  גמילה מעישון  |  



אבחנה סינית מהי
דף הבית >> הבלוג שלנו >> אבחנה סינית מהי
אבחנה מבדלת סינית:
 
מאמר שנכתב ע"י : אריאל חודורובסקי ותום רוטנברג - מומחים לרפואה סינית באתר "רפואה סינית בקהילה"
 
ם רוטנברג Dip. Ac. Ch,  M.
"הרפואה הסינית המסורתית" היא שם כולל למגוון רחב מאוד של שיטות טיפול, תיאוריות, פילוסופיות וניסיון קליני רב שפותחו בסין עצמה ובאזורה  לאורך אלפי השנים האחרונות ואוגדו תחת מעטפת הגדרתית רפואית אחת.
בארץ, אנשים רבים שמעו ומכירים את כלי הטיפול של הרפואה הסינית, כלים כגון : דיקור סיני, צמחי מרפא, טווינא (עיסוי רפואי), כוסות רוח, מוקסה וכו'.
אך בעוד שהכרות זו נכונה היא לחלוטין לא הכרות עם הרפואה הסינית עצמה אלא רק עם כלי הטיפול בה או הפעולות הרפואיות בה. כשם שהכרות עם אנטיביוטיקה או ניתוח מסוים אינה מהווה הכרות עם הרפואה הקונוונציונלית אלא עם דרכי הטיפול בה.
הרפואה הסינית האמיתית קיימת מעל לכלי הטיפול שבה וכוחה האמיתי נמצא ביכולת האבחנה המבדלת התבניתית שלה.
 
הרי כאב גרון הוא לא המצאה של המאה ה – 20...
הרבה לפני התפתחותה של הרפואה הקונוונציונלית שמוכרת לנו כיום, שימשה הרפואה הסינית המסורתית כ"רפואת קו ראשון" כנגד מחלות ומצבים רפואיים מסובכים והתמודדה ביעילות ובדייקנות עם שלל בעיות רפואיות שונות.
רבבות של ספרים תיעדו תהליכים טיפוליים בפרוטרוט לרבות האבחנה המבדלת של המטופל, סוג הטיפול הנבחר והשפעות.
על בסיס הניסיון הקליני הרב שנצבר בהם לאורך השנים התפתחו מודלים רפואיים המסייעים לקביעת האבחנה והטיפול.
לדוגמא, מודל ה"מחלות החמות והמגיפות" שפותח בתחילת המאה ה 17 הוא הראשון בעולם שמתייחס לגורמים חיצוניים שחודרים דרך האף והפה וגורמים למגיפות – 200 שנה לפני ההבנה המערבית שמיקרואורגניזמים דוגמת חיידקים גורמים למחלות ומשתתפים בתהליכים ביולוגיים.
מודלים אלו נלמדים עד היום בבתי הספר לרפואה סינית ורופאים רבים משתמשים ומיישמים רעיונות קליניים מתוכם, בנוסף מתפתחים כל העת מודלים חדשים לטיפול בהתאם להבנות מודרניות על תהליכים פתולוגים ופיזיולוגיים.
דוגמא לכך ניתן למצוא בפרוטוקולי הטיפול ברפואה סינית שסייעו לטפל ולמנוע את מגפת הSARS ואת שפעת החזירים בצורה יעילה ביותר.
 
על בסיס המודלים הרבים (שנלמדים ומפותחים גם כיום) מגיעים לאבחנה מדויקת ואינדיווידואלית המציגה את התפתחות המחלה הספציפית אצל האדם הספציפי.
 
כיצד מתבצע האבחון הסיני – שיטות האבחון השונות
ישנם סוגים רבים של מודלים על פיהם מבצעים אבחנה ברפואה הסינית.
כולם נסמכים על 4 שיטות שונות של איסוף מידע לצורך הבנת המחלה והאדם.
·   WANG ZHEN – התבוננות ובחינה – 
קבלת מידע על המטופל על ידי צפייה בו, בצורת הליכתו, ישיבתו, מבנה גופו, כיצד עומד, צבע פניו ועורו, האם מזיע, בחינת מבט העיניים (האם נראה ערני ודרוך, האם נראה אפאטי) וכו'.
ע"י התבוננות ניתן לקבל מידע ראשוני רב אודות מצבו של האדם ומצב המחלה בו.
יציבה זקופה וחזקה תראה על מצב בריאותי טוב יותר ופרוגנוזה טובה לעומת יציבה שפופה וחלשה.
ההתבוננות כוללת בתוכה את בחינת לשון המטופל ע"מ לקבל מידע אודות תפקוד האיברים הפנימיים עפ"י המודל הסיני הרפואי
·   WEN ZHEN – הקשבה והרחה – בדיקה בשמיעה לגבי אי תקינות בדיבור, שיעול, עוצמת הקול וגובהו, דיבור מהיר וקופצני או דיבור איטי ומגמגם וכו'.
בעבר הרחוק ביצע הרופא גם הרחה של הפרשות מסוימות, ריח הזיעה, ריח הפה וכו' אך כיום אין הדבר מבוצע ומסתמכים על דיווחו האישי של המטופל.
·   WEN ZHEN – תשאול - תשאול רפואי שהרופא שואל את המטופל על סביבתו, תלונתו העיקרית וכו' על מנת למצוא את הסיבה למחלה או את המצב שהביא למחלה. התשאול כולל מצב מחייה, סביבה, הרגלי חיים, מערכות יחסים על מנת לקבל מידע חשוב באבחון המחלה.
** גם צורת האבחון השנייה (הקשבה והרחה) וגם השלישית (תשאול) נקראות בסינית WEN ZHEN אך ה – WEN בשתי השיטות נהגה אחרת ולכן הוא מילה אחרת לגמרי בסינית **
·   QIE ZHEN – מישוש ולקיחת דופק – בשיטה זו בודק הרופא אזורים שונים של הדופק בגוף המטופל או לוחץ על אזורים שונים על מנת לאבחן.
 
מספר הגדרות - מהי מחלה?
עוד לפני הדיון אודות האבחנה הסינית יש להסביר את הראייה הסינית לגבי מספר מושגים בסיסיים בהם היא עושה שימוש.
נסביר תחילה מהי מחלה ברפואה הסינית המסורתית.
מחלה - מהלך התפתחות פתולוגי שלם עם חוקים מסוימים אשר נגרם מהרס של המצב הבריא עקב גורמים פתוגנים מסוימים. מהלך זה מבטא סימפטומים וסינדרומים רבים ומיוחדים אשר שייכים למצב הפתולוגי.
בקצרה ובפשטות ניתן להגדיר מחלה כחוסר איזון בין הגוף הפנימי לסביבה החיצונית.
מחלה נוצרת עקב מצב יחסי או מוחלט בו הסביבה חזקה יותר מהגוף הפנימי.
לדוגמא, במדינת ישראל חיים 7 מיליון תושבים באותו אקלים ומז"א. עם זאת בחילופי עונות נוטים חלק מהם להיות חולים בעוד השאר בריאים ולא מראים סימני מחלה (מה שידוע ומוגדר כאלרגיה בד"כ). האנשים החולים סובלים ברמה מסוימת מחוסר איזון יחסי עם הסביבה כיוון שלא מדובר על סביבה חזקה מאוד באופן מוחלט כי אם על חולשה מסוימת של הגוף ביחס לסביבה החיצונית.
לעומת זאת אדם אשר יחיה בתנאי סביבה קיצונית וייעשה חולה, ניטען כי הסביבה חזקה באופן מוחלט וכי האדם, חזק ככל שיהיה עדיין אינו חזק מספיק כדי לעמוד בתנאיה.
כך או כך מדובר על מצב בו הסביבה חזקה יותר מהאדם כגורם וכהגדרה של המחלה הסינית.
 
ניתן לדמיין שני מלבנים באותו הגובה, האחד לבן מסמל את האדם והשני שחור מסמל את הסביבה.
 
כאשר הם באותו הגובה - מצב מאוזן של אדם וסביבה (הסביבה בשחור והאדם בלבן)
כאשר המלבן השחור (סביבה) גבוה יותר והלבן (אדם) באותו גובה - מצב בו הסביבה חזקה יותר באופן מוחלט (לדוגמא בתנאי אקלים קיצוניים)
כאשר המלבן השחור (סביבה) נשאר באותו הגובה אבל הלבן (אדם) נמוך יותר - מצב בו האדם חלש באופן יחסי (לדוגמא במצבי אלרגיות שונים)
** יש לציין כי כאשר מדובר על סביבה לא מדובר רק על אקלים כי אם גם על אורח חיים, סביבת עבודה וחיים, תנאי מחייה וכו'.
 
סימפטום וסימן – תחשה סובייקטיבית של המטופל – כאב ראש, צמא, סחרחורות וכו'. כמו גם סימנים שאנשים אחרים יכולים לראות ולחוש – בעיות עוריות, צבע, חיפוי הלשון, דופק וכו'.
סימנים וסימפטומים הם תופעה של סטייה אבנורמלית מהטווח הנורמאלי של התופעות שקורה לאחר חוסר איזון.
 
סינדרום – מושג ספציפי ב TCM שמסכם את הטבע, המיקום של המחלה ואת הקונפליקט בין הפתוגן לבין ההתנגדות בשלב ספציפי של המחלה.
מדובר בו על מצב ספציפי נתון
לסינדרום יש שם, התבטאויות ודפוס
חשוב לזכור שבמחלה מדובר על התהליך השלם בעוד בסינדרום מדובר על מצב ספציפי.
הסימפטום/סימן הוא היחידה הבסיסית דרכה מאבחנים. הוא מרכיב את הסינדרום בעוד הסינדרום מרכיב את המחלה.
יתכן מאוד שנראה שלמחלה אחת יש סינדרומים שונים או שלמחלות שונות יש אותם סינדרומים.
** הסבר לאבחנה עפ"י סינדרומים מופיע בפסקה הבאה.
 
כוחה של הרפואה הסינית – אומנות האבחנה המבדלת:
 
1)     אבחנה מבדלת מנגנונית (סינדרומטית)
 
האבחנה המבדלת הסינית מציגה כל מחלה כסך של תבניות המרכיבות אותה כאשר כל סימן או סימפטום במחלה יכול להשתייך למספר תבניות בו זמנית.
השפעת העונתית לדוגמא היא ה – "מחלה". ברפואה הסינית ניקח את מחלת השפעת ונבחן כיצד היא מתבטאת אצל אנשים שונים כאינטראקציה של המחלה עם גופם.
לאחד תהיה חולשה וחום גבוה, לשני נזלת שקופה ואף סתום, לשלישי נזלת צהובה וכאב גרון ולרביעי כאבי גוף שונים וחוסר תאבון.
בנוסף, האדם הראשון הוא מטופל רזה כבן 71, השני, בעל מבנה גוף חסון בן 45, המטופל השלישי בעל מבנה גוף שמן, פנים סמוקות וסובל מהתפרצויות זעם והמטופלת הרביעית היא אישה בת 34 לאחר לידה וסובלת במקביל מכאבי ראש בצידי הראש.
אצל כל אדם פעילה תבנית או מנגנון אחר שמהווה אוסף של הסימנים והסימפטומים שהוא מציג כאשר תוקפת אותו המחלה.
במילים פשוטות יותר – מחלות דומות משפיעות על בני אדם אחרת כיוון שכל אדם שונה מחברו במבנה גוף, מין, גיל, היסטוריה רפואית וכו'
ע"י ביצוע האבחנה ניתן לבודד (ע"י מציאת רצף סימנים תואם) איזו תבנית היא הפעילה, מבין התבניות שמרכיבות את המחלה ובעצם, איזו תבנית או מנגנון פנימי תקול מייצר את הסימנים והסימפטומים ואת המחלה כולה.
 
בעוד שרופא ירשום לכולם את אותה התרופה כיוון שהם חולים באותה מחלה, הרי שהם שונים מאוד אחד מהשני הן במי שהם והן בהתבטאות המחלה אצלם.
כיצד אם כן יקבלו את אותו הטיפול?
 
עפ"י ביצוע אבחנה מבדלת מנגנונית ניתן להגדיר:
·   את המחלה עפ"י הסימנים המחשידים שלה (לכל מחלה סימנים בולטים המצביעים עליה, לדוגמא – הצטננות – נזלת, סינוסיטיס – כאב במצח וכו')
·   את התבנית הספציפית עפ"י בחינת התבטאות המחלה אצל כל מטופל (אצל אחד כאב גרון, אצל השני אף נוזל, השלישי נזלת צהובה וכו')
·   את המצב הרפואי המקדים והבסיסי של כל מטופל עליו "התלבשה" המחלה – עפ"י גיל שונה, תפקוד מערכות אחרות בגוף, מבנה גוף, מצב נפשי וכו'.
 
עפ"י הגדרות אלו בוחרים את עקרונות הטיפול לכל מטופל באופן אינדיווידואלי ורק לאחר מכן בוחרים את כלי הטיפול בהם נטפל (צמחי מרפא, דיקור, עיסוי רפואי, כוסות רוח וכו')
הטיפול אם כך מותאם באופן אישי לאדם עצמו ולצורה בה התבטאה אצלו המחלה.
העיקרון שנראה מכך הוא ש"מחלות" דומות יטופלו בצורה שונה.
 
2)     אבחנה מבדלת הקשרית
 
המודל הסיני הרפואי מציין את האיברים הפנימיים כמערכות ולא כאיבר ספציפי.
כל איבר אחראי וקשור לרשימה של תפקודים, ביטויים, רקמות ומצבים.
לדוגמא, הכליות ברפואה הסינית שייכות גם למשק המים בגוף, בדומה לרפואה המערבית אך הכליות קשורות גם עפ"י המודל אל הגב התחתון, הברכיים, ויסות חום וקור בגוף, שיער הראש, פחד, שמיעה, עצמות הגוף וכו'
לכן אם יגיעו לטיפול 5 אנשים שונים –
האחד סובל מחרשות פתאומית, השני מכאבי גב תחתון, השלישי מנשירת שיער, הרביעית מדלדול במסת העצם והחמישי מהתקפי חרדה,
למרות שהבעיות שהם מציגים אחרות לגמרי, יתכן וכולם יקבלו טיפול דומה כיוון שכולם מאובחנים עם חוסר איזון מסוים של הכליות. (כמובן שלא מדובר על האיבר המוכר ברפואה המערבית אלא שוב, על שם שמציין מודל, תבנית או מנגנון)
הכבד אחראי על גידים ורצועות, המחזור החודשי, כעס, צידי הראש, עיניים וכו'.
מטופלת שסובלת מבעיות מחזור, מיגרנות בצידי הראש, התפרצויות זעם וטשטוש ראיה ובנוסף, דלקת בגיד אכילס ברגל שמאל תופנה בוודאי למספר רופאים –
גניקולוג לטיפול במחזור, נוירולוג לבחינת המיגרנות, אופטלמולוג לטיפול בבעיות הראיה לאורטופד או ריאומטולוג לטיפול בדלקת בגיד וכמובן לפסיכיאטר ע"מ לטפל בהתקפי הזעם.
עפ"י האבחנה הסינית בחורה צעירה זו תאובחן בצורה מערכתית (הוליסטית מלשון WHOLE – שלם) והטיפול שיותאם לה יהיה במנגנון השורשי שמייצר את הסימנים החיצוניים השונים הללו. למרות שהיא הגיעה עם מצבים ובעיות שונות ורבות, הטיפול יתמקד בשורש ובכך תיפתרנה כל הבעיות שמיוצרות על ידו.
 
העיקרון שנובע מכך הוא ש"מחלות" שונות יטופלו בצורה דומה.
 
עפ"י האבחנה האינדיווידואלית והמנגנונית נבחרים עקרונות הטיפול ורק אז, בהתאם להם נבחרים כלי הטיפול השונים (דיקור, צמחי מרפא, כוסות רוח, עיסוי וכו') באופן ספציפי לכל מטופל.




מה זה נותן? – מהם היתרונות של האבחנה המבדלת הסינית הייחודית:
החלוקה לתבניות שונות שמביאות בחשבון את נתוני המטופל עצמו ודרך התבטאות המחלה אצלו באופן ספציפי מאפשרת מספר דברים:
  • טיפול באספקטים גופניים ונפשיים גם יחד – מצבו הנפשי והגופני של המטופל נחשבים לביטויים חיצוניים של תבנית או מנגנון תקול פנימי ולכן הטיפול במנגנון יפתור את שניהם – אין הפרדה בין גוף לנפש כיוון שהם שניהם ביטויים של איזון / חוסר איזון פנימי טיפול במספר רב של מחלות בו"ז – כיוון שבעיות שונות בגוף מקושרות למנגנונים פנימיים, טיפול במנגנון יפתור את הבעיות החיצוניות – מאפשר מתן טיפול / תרופה אחת לבעיות רבות במקום לתת תרופה לכל בעיה בנפרד.
    ** כיום מטופלים רבים לוקחים מעל 5 תרופות במקביל
     דבר שגורם לתופעות לוואי רבות ואף מסכן חיים **
    טיפול במנגנון השורשי – במקום טיפול סימפטומטי חיצוני. לא רק לבטל את הסימפטום אלא לטפל בגורם שיצר אותו מלכתחילה. טיפול מונע למחלות עתידיות – בזכות היכולת לזהות דפוסי התקדמות של מנגנונים ומחלות.
 
לסיכום,
האבחנה המבדלת הסינית מאפשרת טיפול מדויק וממוקד באדם ובמנגנוניו הספציפיים מחד ומאידך, טיפול המתמקד בשלם ובקשר המלא בין מערכות הגוף השונות ובין הגוף לסביבה.
שלב האבחנה הוא החלק הקריטי בו מקבל הרופא הבנה מלאה על מצבו הבריאותי של האדם, תפקוד מערכות גופו השונות, מהלך התקדמות המחלה אצלו ואף פרוגנוזה וצפי לכיוון התקדמות או עצירה בעתיד.
ביצוע אבחנה מקיפה מהווה חלק קרדינאלי בכל תהליך טיפול ולכן, בקליניקה אנו נוהגים להקדיש פגישה פרטית על מנת לקבל את כל המידע שדרוש לנו לביצוע האבחנה.
 
מהו טיפול סימפטומטי - 

הטיפול הסיני ללא ביצוע האבחנה אינו אלא טיפול סימפטומטי ולרוב לעניות דעתנו מועיל פחות.
כואב הראש? לחץ כאן - 

ידוע כי בכלי הטיפול הקרוי "דיקור סיני" לדוגמא ישנן נק' רבות אשר להן השפעה "אמפירית", זו טובה לכאבי ראש, זו לכאבי גב וכו'.
עם זאת, כיוון שכאבי ראש נגרמים ממספר מנגנונים או תבניות, יתכן והנק' מטפלת באותם מנגנונים אך יתכן ויש מנגנון שמייצר כאב ראש בו אין הנק' הספציפית מטפלת ולכן – היא לא תהיה יעילה במקרה זה.
אין נק' קסם! – 

כל צמח או נק' יש להתאים בהתאם לאבחנה הספציפית של המטופל ולא רק עפ"י הסימפטום.
שימוש בכלי הטיפול בלבד לעומת ביסוסם על אבחנה -
פעמים רבות שמענו בקליניקה ממטופלים שעברו דיקור אצל רופא והדבר לא הועיל כלל.
אותם מטופלים אף התפלאו על העובדה שהטיפול לא עזר שכן הוא בוצע ע"י רופא קונוונציונאלי.
בעוד שאיננו מזלזלים ביכולתם של הרופאים בתחום רפואתם, כמובן שאדם, אפילו רופא, שלא עבר התמחות של מספר שנים בתחום הרפואה הסינית המסורתית שכוללת ברובה את לימודי האבחנה המבדלת הסינית לא יכול לטפל ברפואה סינית אלא רק להשתמש בכלי הטיפול שלה כטיפול סימפטומטי שלעיתים יועיל ולעיתים לא.
לא יכול להיות טיפול רפואי סיני יעיל שלא מבוסס על אבחון מקיף ועמוק.
על מנת להמחיש את הנקודה נוכל לתת לדוגמא מקרה של שימוש בכלי הטיפול ה"מערביים" ללא ביצוע אבחנה מערבית מדויקת וביסוס הטיפול עליה - אדם שכאשר חברו סובל מכאב גרון ממליץ לו על אנטיביוטיקה . באם מדובר על חיידק הוא צודק ברם זאת יש לברר במשטח גרון, באם מדובר על וירוס או על גידול בגרון האנטיביוטיקה לא תעזור כלל!
משול הדבר להדיוט שממליץ לקרוביו על תרופה כזו או אחרת כי עבר קורס קצר במד"א
או לאדם שרואה את חברו סובל מגוש נפוח באזור כף היד וישר שולף את סכין המנתחים!

+ הוסף תגובה חדשה
תגובות:
Loading בטעינה...
להצטרפות לרשימת התפוצה הכנס את כתובת הדואר האלקטרוני שלך:
 



צור קשר | מפת האתר  | תקנון האתר

* תוספי התזונה שבאתר זה אינם מיועדים לאבחון, טיפול, ריפוי או מניעת מחלות, ואין לראות בכתוב בפרסום זה כייחוס של סגולות אלו לתוספי תזונה אלו ואינם מהווים תחליף לטיפול רפואי כל שהוא. כל המידע שנרשם באתר זה נלקח מסיפרות מקצועית ברפואה הסינית ומסתמך על נסיון עתיר שנים  
הן בעולם והן במרפאתינו.
 

 

לייבסיטי - בניית אתרים