בדיקת קורונה מהירה ומדוייקת, 5 יחידות באריזה  |  הזמנת פריט שאינו באתר  |  סדנת הרזיה אישית  |  בעיות "נשיות"  |  Isatis Spray – טיפול סיני בגרון להקלה מיידית  |  הפרעות עיכול  |  ניקוי כבד  |  גמילה מעישון  |  



קוליטיס colitis
דף הבית >> הבלוג שלנו >> קוליטיס colitis
מהו קוליטיס כיבי ?
זו מחלה הגורמת לדלקת וכיבים במעי הגס. הדלקת מתרחשת, בד"כ, באזור פי הטבעת ו/או החלק התחתון של המעי הגס אולם משפיעה על כל אורך המעי. לעיתים נדירות ישנה פלישה של הדלקת למעי הדק ואז בעיקר לחלקו התחתון. לעיתים המחלה נקראת "פרוקטיטיס" Proctitis.
הדלקת גורמת להתרוקנות מעיים בתדירות גבוהה, שילשול. הכיבים נוצרים במקומות שהדלקת חיסלה את תאי דופן המעי. הכיבים מדממים ויוצרים  מוגלה.
מחלה זו שייכת לקבוצת מחלות המעיים הדלקתיות ( IBD ) ולעיתים קשה לאיבחון בגלל דמיונה למחלת קרוהן ולמחלות אחרות מאותה קבוצה.
גיל הנפגעים מהמחלה אינו מתאפיין אך ברוב המקרים מתחיל בין גיל 15 ל 30 ופוגע הן בנשים והן בגברים כאחד ולעיתים עובר בתורשה.
 
מהו הגורם למחלה ?
ישנן תיאוריות רבות בעניין אולם אין די ראיות לקביעה מוחלטת.
התיאוריה הפופולארית ביותר הינה שהמערכת החיסונית מגיבה לוירוס או בקטריה ע"י יצירת דלקת בדופן המעי.
בבדיקות דם , אכן מתגלות הפרעות במערכת החיסונית אולם אין זה אומר כי אכן זהו גורם הבעיה.. לעומת זאת לדעת רופאים קונבנציונאליים למרכיב הנפשי ולתזונה השפעה שולית כגורם המחלה. בעניין זה חולקים עליהם המומחים לרפואה סינית שמצביעים על העובדה כי הפרעות נפשיות וסוגי מזון שונים מחמירים את המחלה.
  סימפטומים:
  • עייפות,
  •  ירידה במשקל,
  •  איבוד תיאבון,
  •  דימום רקטלי,
  •  איבוד נוזלים מינראלים וויטמינים
 
כחצי מהחולים מדווחים על תסמינים ברמה בינונית. אחרים סובלים מעליית חום, שלשולים, בחילות, וכאבי בטן.
הקוליטיס יכול לגרום לבעיות נוספות כגון ארטריטיס, דלקות עיניים, מחלות כבד, אוסטיאופורוזיס, פריחות על העור, וכמובן אנמיה.
ברפואה הקונבנציונאלית אין הסבר מדוע נוצרות בעיות מחוץ למעיים, לעומת זאת לרפואה הסינית הסברים מניחים את הדעת.
 
האיבחון:
בדיקה פיסית וסדרה של בדיקות נדרשים לאיבחון. בדיקות דם יאשרו אנמיה הנוצרת עקב הדימום, ספירת התאים הלבנים תאשר תהליך דלקתי, בדיקות צואה יאשרו דימום רקטלי ועוד.
קולונוסקופיה ו/או סיגמואידוסקופיה יאשרו את האבחנה.
ביופסיה עשויה להדרש כדי לאבחן ישירות את התאים הנגועים.
צילום רנטגן עם באריום כחומר ניגוד, יצביע על חומרת המצב.
 
מהו הטיפול הקונבנציונאלי במחלה ?
הטיפול תלוי בחומרת המצב , רוב החולים מטופלים בעזרת תרופות אך לעיתים, במקרים חמורים, נדרש ניתוח להסרת הדלקת.
אצל חלק מהחולים מושפעת המחלה מסוגי מזונות שונים כגון: ירקות ופירות טריים, חלב ועוד..
המחלה הינה מאד אינדיבידואלית באופייה, כך שגם הטיפול משתנה האדם לאדם. בד"כ נדרשת תמיכה רגשית ופסיכולוגית.
לעיתים ישנה נסיגה במחלה והתסמינים נעלמים למשך חודשים עד שנים, אך לצערנו, לרוב חוזרים..
הטיפול התרופתי:
למעשה אין תרופה למחלה. הטיפול המקובל הוא סימפטומטי באמצעות נוגדי דלקת מסוג 5ASA (חומצה אמינו סאליצילית 55), וכן קורטיקו-סטרואידים לתקופות קצרות. כמו כן משמשות לטיפול תחזוקה ומניעה תרופות המסדירות את מערכת החיסון כגון  אזטיופירין (אימורן, אזופי) ו6 מרקפטופורין (פורינטול). כמו כן אישר מינהל התרופות והמזון האמריקאי שימוש בתרופה הביולוגית האנטי דלקתית, אנטי TNF, המקובלת לשימוש במחלות ראומטיות ובמחלת קרוהן - גם בחולי קוליטיס. חולים מסוימים מגיבים לטיפול באנטיביוטיקה (פלג'יל). במקרים מסוימים נעשה שימוש בתרופות נוספות כגון הפרין וציקלוספורין.
הטיפול הכירורגי:
הטיפול הכירורגי בקוליטיס כיבית הוא ניתוח להסרת המעי הגס כולו, אשר לאחריו נשאר המטופל עם כיס פנימי הבנוי מרקמת המעי הדק וקרוי "פאוץ'", או עם סטומה - יציאה דרך קיר הבטן אל שקית חיצונית ישירות מקצה המעי הדק.
מנותחים שהושאר בגופם פאוץ' סובלים לעתים מדלקת של הפאוץ' הקרויה פאוצ'יטיס, שהטיפול בה הוא באמצעות   אנטיביוטיקה.
 
סרטן מעיים והקשר למחלה
כ 5% מהחולים מפתחים סרטן מעיים. הסיכון גדל עם החמרת המחלה והתארכותה. לדוגמא: אם המחלה מוגבלת למעי הגס הסיכויים לסרטן אינם גבוהים מהסטטיסטיקה הכללית.  אולם אם ישנה מעורבות של המעי הדק גדל הסיכוי ללקות בסרטן מעי פי 32 !!!.
שינויים דיספלסטיים המתרחשים בדופן המעי משמשים מצע נח להתפתחות סרטן מעיים.
 
פתרונות ברפואה הסינית !!!
ברפואה הסינית המינוחים וההגדרות שונים.
רוב מקרי הקוליטיס מוגדרים כחולשה בטחול ( spleen qi xu ) בגלל התובנה שהטחול מתחזק את בריאות המעיים.  בתקופת שושלת yuan ד"ר li gao פתח בית ספר ללימוד איבחון ובעיות קיבה\טחול כאשר הראה כי מרבית המחלות שורשיהן בעיכול. תרומתו החשובה ביותר לרפואה הסינית הינה תערובת הצמחים Bu zhong yiqi tang שפירושה "צמחים לחיזוק המרכז ואיזון האנרגיה בו".  הרכב זה יצר שרשרת עצומה של תרופות סיניות לבעיות מערכת העיכול.
מחקרים רבים נערכו אודות אחת מהמודיפיקציות להרכב健脾灵: .
ויסלחו לי הגולשים על השימוש בכיתוב הסיני, אינני יודע לתרגמו וברצוני לדבוק במינוח המדויק למען הסר ספק.
זוהי ורסיה מודרנית לטיפול בקוליטיס כיבי.
בבית המרקחת שלנו מצוי ההרכב המקורי וניתן לקבלו ללא מרשם רופא. !!!
הממציא המקורי הינו החוקר Chen zhishui מהמחלקה לרפואה סינית בבית החולים הצבאי 2111 של סין.
כבר ב 1987 דווח על 60 חולים שטופלו במשך 40-60 יום והחלימו בכל קנה מידה בעוד כל המטופלים האחרים הראו החלמה בדרגות שונות.
קבוצת ביקורת בת 26 חולים טופלה באופן קונבנציונאלי על פי החלטת המומחים ומהם 8 החלימו , 3 לא הגיבו, והיתר הגיבו בדרגות שונות.
בדיקות השוואתיות נוספות לכימות אריטרוציטים, המוגלובין, אלבומין בסרום, קצב צמיחת D-xylose,  תאים חיסוניים – קצב התרבותם, כולל לימפוציטים ועוד  הראו באופן ברור כי קבוצת הטיפול בצמחים הסיניים הייתה באופן משמעותי יותר בריאה.
 במעקב לאחר שנה התברר כי 57% מקבוצת הביקורת שגלו סימני החלמה, מצבם הדרדר שוב לעומת 10% מהקבוצה שקיבלו טיפול  ב健脾
 
במחקר השתתפה קבוצה נוספת בת 31 חולים שטופלו בעזרת תערובות צמחים סיניות לפי ה T.C.M   - תוצאות ההחלמה היו בין קבוצת הביקורת ובין קבוצת ה健脾
.
בבדיקות מעבדה נמצא כי ההשפעה של ההרכב על מעי ארנבת היה לעכב התכווצויות שיוצרו ע"י אצטיל כולין ובריום כלוריד, והפחתת השפעת אדרנלין.
במחקר נוסף שנערך ב 1989, טופלו 268 חולים ( 176 קוליטיס כרוני, 92 קוליטיס כיבי) לפי אותו פרוטוקול. 63%  החלימו וכמעט כל היתר הראו דרגות שונות של החלמה ( 4 לא הגיבו כלל).
דווח נוסף (Chen 1991 ) מתאר טיפול ב 596 מקרים שנבדקו בקולונוסקופיה.  גיל המחלה הממוצע היה 8.7 שנים.  62%% הבריאו ללא התדרדרות במצבם  במשך 6 חודשים, וכמעט כולם הראו שיפור( שישה לא הגיבו) . הקולונוסקופיה הראתה כי הצטברות תאים, בצקת, והשתנות הרקמה נעלמו ב כ 70% מהמקרים, בעוד שב 90% מהמקרים נעלמה הרס הריקמה, והדימום פסק.
ב 1994 ערך אותו חוקר (Chen ) מבדק בסמיות כפולה. 153 חולים בקוליטיס כיבי  קיבלו健脾 ,  וקבוצת הביקורת קיבלה טיפול קונבנציונאלי מותאם אישית, קבוצה שלישית הייתה קבוצת "אינבו".
כצפוי, אחרי 3 חודשי טיפול ב健脾  53% הבריאו, 28% מהקבוצה ה"קונבנציונאלית, ו 19% מקבוצת ה אינבו. למרות שנצפתה ירידה בהצלחה עדיין ההבדל משמעותי . עדיין הטיפול הסיני יעיל פי 2 לפחות. בנוסף נצפה כי IgG, IgM , C3 , עלו באופן חד עם הינתן טיפול קונבנציונאלי וירדו באופן חד תחת השפעת健脾.
לכן, לפי דברי החוקר Chen Zhishui מתן מינון של הצמחים במשך חודשיים יכול לרפא קוליטיס. התסמינים נעלמים, וקולונוסקופיה מאשרת החלמה ביותר מ 2/3 מהחולים עם מעט מאד רגרסיות. חודש נוסף של טיפול יגרום להחלמה של 50% מהיתר ( ז"א – 4/5 יירפאו בתוך 3 חודשים).  כמו כן הטיפול בטוח, ללא תופעות לוואי, ללא רעילות במהלך השימוש בפורמולה.  הטיפול הינו כ"כ מוצלח שב 1997 לבדה טופלו למעלה מ 10000 חולים בשיטה זו.
 
דיקור : מחקרים רבים , הן מערביים והן סיניים מציינים בחיוב את השפעת הדיקור על התסמינים של המחלה.
 
גישות נוספות:
 
ב 1985 פורסם מאמר ב Jornal of T.C.M ע"י Shanghai college of T.C.M  כי תערובת צמחים שיצרו ( ההרכב מצוי בבית המרקחת שלנו) הראתה יעילות ב 2/33 מהחולים .
 
השימוש בחוקנים המכילים תמציות צמחים הינו נפוץ בסין עד היום ויש הגיון לשלבו במחלות המעי הגס.
ב 1991 דווח (Jornal of T.C.M) על הצלחות מסחררות של כ 93% בריפוי תוך שימוש בנ"ל במשך 400 יום.
 
ב 1986 נכתב ב Jornal of T.C.M  אודות פרוטוקול טיפולי מוצלח ע"י חלוקת החולים ל 4 תת אבחנות ( לפי ה T.C.M. ) כאשר כ"א קיבלה מודיפיקציה שונה של ההרכב המוצלח והמנוסה 健脾.
 
חולשה בסיסית בטחול/ קיבה ( st/sp deficiency ) חולשה בסיסית בטחול/ קיבה מלווה בחדירת קור חולשה בסיסית בטחול/ קיבה מלווה בחדירת לחות חמה חוסר עמוק ב Qi  ו Yin . Qi & Yin xu) ) 
לכל קבוצה השתנה ההרכב לפי התסמינים האופייניים וכך "נתפר" הרכב יעיל יותר. ודווח על 84% הצלחה בריפוי לאורך זמן.
 
ישנם דיווחים עם מודיפיקציות נוספות אך במחקרים קטנים יותר, למרות שגם בהם אחוז ההצלחה היה מרשים.
 
מסקנות: 
 
א.    סיכויי ההחלמה בעזרת צמחים סיניים כפולים (לפחות) מטיפול שיגרתי.
ב.     יש לאבחן ולהתאים הרכב הצמחים באופן אישי – כך יגדלו סיכויי ההצלחה
ג.       רצוי לשלב טיפול בדיקור כדי להקל בתסמינים לאורך הטיפול
ד.     יש להמצא במעקב שוטף ע"י בדיקות דם, קולונוסקופיה, ועוד כדי להעריך קצב ההחלמה האישי .

+ הוסף תגובה חדשה
תגובות:
Loading בטעינה...
להצטרפות לרשימת התפוצה הכנס את כתובת הדואר האלקטרוני שלך:
 



צור קשר | מפת האתר  | תקנון האתר

* תוספי התזונה שבאתר זה אינם מיועדים לאבחון, טיפול, ריפוי או מניעת מחלות, ואין לראות בכתוב בפרסום זה כייחוס של סגולות אלו לתוספי תזונה אלו ואינם מהווים תחליף לטיפול רפואי כל שהוא. כל המידע שנרשם באתר זה נלקח מסיפרות מקצועית ברפואה הסינית ומסתמך על נסיון עתיר שנים  
הן בעולם והן במרפאתינו.
 

 

לייבסיטי - בניית אתרים